25 July 2009

Berita Harian 24.7.2009 - Kisah A Razak Adam

www.bharian.com.my/Current_News/BH/.../index_html -


Dunia Buku: Hanya Tuhan Yang Tahu
Oleh Hasnidarwina Hasimbhsastera@nstp.com
A RAzAk (kiri) mengetengahkan kisah cinta menurut landasan Islam melalui Hanya Tuhan Yang Tahu.
Kisah cinta alam remaja berteraskan Islam TEBAKAN awal bahawa Hanya Tuhan Yang Tahu karya A Razak Adam sebagai satu lagi klise dalam novel cinta remaja yang membanjiri pasaran buku tanah air ternyata silap terbukti silap apabila penulis membaca karya pengarang yang juga seorang guru. Novel pengarang lelaki ini, nyata berbeza apabila A Razak mengetengahkan konsep cinta remaja berteraskan Islam pada setiap watak, sekali gus mempengaruhi minda pembaca remaja bahawa tidak semua kisah cinta berlangsung dalam suasana penuh romantis.
Sazali yang menjadi penggerak utama novel ini ditampilkan sebagai lelaki yang tahu menghormati orang lain dan terkenal di kampungnya kerana budi bahasanya dan kelebihannya itu, menjadikan beliau istimewa berbanding remaja lelaki seusianya yang lazimnya kurang dalam aspek terbabit. Sungguhpun begitu, Sazali tidak pernah memandang rendah kepada rakan sebayanya seperti Rizal yang terkenal dengan sifat gopohnya, Baharuddin (kasar), Ramlan (panas baran) dan juga Ah Seng, rakan Cina, tetapi berminat dengan Islam. Segala pertanyaan mengenai Islam yang diajukan Ah Seng cuba dijawab Sazali dengan tenang sedaya mungkin selain pemuda itu sering menasihati rakan sepermainannya yang lain dengan harapan mereka akan mendekati Islam dengan penuh makna.
Perjalanan kisah menjadi semakin menarik apabila Sazali pertama kali dipertemukan dengan Rahayu ketika selesai majlis moreh di masjid, terpikat dengan raut wajah ayu gadis itu, walaupun tidak pernah bersua muka sebelum itu. Hubungan mereka bertambah erat apabila Rahayu diminta oleh ibunya membantu Sazali memilih bawang ketika mereka terserempak di pasar malam dan peluang ini direbut pemuda itu untuk terus mendekati Rahayu. Dalam diam, Rahayu yang sememangnya turut menyimpan perasaan terhadap Sazali juga sering mencari peluang agar dapat bertemu dengan pemuda dambaannya, biarpun mengetahui bapanya tidak begitu merestui hubungan mereka. Ketika Sazali dan rakan-rakannya menziarahi Rahayu pada Hari Raya Aidilfitri, pemuda itu dilayan hambar Pak Jamal hanya kerana Sazali anak petani dan perhatian lebih diberikan kepada Baharuddin kerana kedudukannya sebagai orang berharta.
Pembaca akan diburu pelbagai persoalan apabila Pak Jamal membuat kejutan dengan menyampaikan hadiah istimewa daripada seseorang di Johor Bahru kepada Rahayu, pada majlis hari jadi gadis itu, tetapi disambut dengan tangisan oleh Rahayu dan kakaknya, Rohana. Konflik memuncak apabila Rohana melarikan diri pada hari pernikahannya dengan Jazlan, anak saudara Pak Jamal dari Johor Bahru dan mengakibatkan lelaki mata duitan itu mengatur hubungan antara Jazlan dan Rahayu. Bagaimanapun, hubungan Sazali dan Rahayu menjadi renggang apabila masing-masing memilih haluan sendiri di menara gading dan walaupun ada kalanya bertemu secara tidak sengaja, tetapi hubungan mereka hakikatnya sudah lama terpisah. Sazali yang kecewa dengan berita pernikahan Rahayu dengan Jazlan, akhirnya meminta petunjuk daripada Maha Pencipta dengan menunaikan solat hajat untuk melupakan Rahayu dan solat istikharah akan jodoh sebenarnya. Berjayakah Sazali berdepan dengan konflik yang menghantui hidupnya dan apakah tindakan yang pemuda beriman itu dalam menentukan pasangan hidupnya serta apakah bahagia itu akan menjadi miliknya? Hanya Tuhan Yang Tahu meskipun agar mendatar dalam naratif, tetapi mampu menjawab segala persoalan yang meledak dalam hati pembaca selain menjamin mesej berguna kepada pembaca khususnya, pengalaman bercinta alam remaja menurut landasan Islam. INFO: Hanya Tuhan Yang Tahu
Pengarang: A Razak Adam
Tebal: 363 halaman
Penerbit: Fortuna PTS Oublications & Distributors Sdn Bhd
Harga: RM24 senaskhah
Bintang: *** (tiga bintang). Biodata Penulis: Hati guru untuk remaja ABDUL Razak Adam yang juga dikenali sebagai A Razak Adam ataupun Azam ialah seorang guru dan kini bertugas di SMK Hang Kasturi, Masjid Tanah, Melaka, bertuah menjadikan novel remaja sebagai bidang penulisan pilihannya. Kerjayanya sebagai pendidik, memungkinkan beliau didampingi remaja dan sama-sama menyelami jiwa remaja secara lebih dekat, di samping pendiriannya ‘menulis suatu ibadat’ memungkinkannya memandu pembaca ke arah kebaikan hidup di dunia dan di akhirat melalui penulisan. Beliau yang boleh dihubungi melalui arazakadam.blogspot.com, dilahirkan di Felda Air Kangkung, Selandar Melaka, pada 26 Ogos 1970, memperoleh Ijazah Pendidikan dari Universiti Putra Malaysia (UPM) pada 1994, sebelum melanjutkan pengajian Sarjana Pendidikan dalam bidang Kurikulum dan Pedagogi di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM - 1999) dengan biaya biasiswa Bank Dunia. Beliau memenangi tempat ketiga, Pertandingan Menulis Cerita Hari Guru Peringkat Negeri Melaka 2004 dan sagu hati Pertandingan Menulis Cerpen Perayaan Hari Guru 2006 Peringkat Kebangsaan dengan cerpennya, Wad Pericila dan diterbitkan dalam antologi, Menjejak Sinar oleh DBP pada 2007. Novel pertamanya, Felda Bukit Jelatang, diterbitkan pada 2004 oleh Penerbitan Matra, manakala novel keduanya, Hanya Tuhan Yang Tahu, diulang cetak dua kali oleh PTS Publications, selepas dua bulan diterbitkan buat kali pertama. Antara beberapa novelnya yang sudah berada di pasaran ialah Kerepek AF, Homestay Bayu dan Taman Botani selain sedang menantikan penerbitan novelnya, Cinta Travelog Umrah dan dalam proses menyebabkan Manisah.
Cetak artikel Hantar pada kawa

No comments: